23. září 2017

Knihy, které se vyplatí přečíst

Autismus & Chardonay - Martin Selner, Pasparta 2017
Autor pracuje v domově, kde se stará o děti s autismem. Píše blog, ve kterém přibližuje svět autistických dětí a jejich i své každodenní starosti s humorem.

Autismus - Průvodce+Pracovní kniha 1+Pracovní kniha 2
Manuál a rádce při realizaci inkluzivního vzdělávání pro pedagogy v mateřských a základních školách, pro terapeuty a rodiče dětí s autismem. Toto komplexní zpracování problematiky autismu a propojení spolupráce učitele, rodiny a terapeuta je na našem knižním trhu ojedinělým počinem. (text distributora)

Návrat z nicoty - Martin Pistorius, Práh 2016Návrat z nicoty je příběh, který napsal sám Martin poté, kdy se s pomocí moderních komunikačních metod vrátil zpět do života. S naprostou upřímností a otevřeností líčí vše, co prožíval jako jasně myslící bytost, o níž se ostatní domnívali, že jen přežívá ve vegetativním stadiu.

Strom v srdci - Kim Edwardsová, Tatran 2008Memory Keeper's Daughter - Strom v srdci je neobyčejný příběh, jehož ústřední myšlenku inspirovala skutečná událost. David Henry asistuje při porodu své ženy, a když pak nečekaně přijde na svět druhé dítě postižené Downovým syndromem, doktor Henry ho zavrhne a chce ho odložit do ústavu...

Naia se smí narodit - Mitchel Zuckoff, Portál 2004
Kniha popisuje příběh jedné americké rodiny, která se musí vyrovnat se skutečností, že dítě, které se po dlouhém očekávání má narodit, je vážně postižené. Manželé Greg a Tierney patří k typickým Američanům ze střední třídy. Dozvídáme se s nimi, že jejich dítě trpí Downovou chorobou, vážnou srdeční vadou a dalšími přidruženými komplikacemi. Autor popisuje jejich rozhodování o tom, zda si dítě ponechat, nebo zda podstoupit umělé přerušení těhotenství. V průběhu těhotenství se projevují další zdravotní komplikace, po porodu začíná boj o život holčičky Naii. Podrobně ji sledujeme až do jednoho roku života. Epilog ji zachycuje tříletou, kdy rodiče jsou si naprosto jisti, že postupovali správně, když se rozhodli, že si ji ponechají.

Děti z planety D.S. - Olga Strusková, G plus G
Příběhy dětí s Downovým syndromem očima jejích rodičů. Dílo na pomezí krásne literatury, literatury faktu a odborného pojednání. První tohoto typu na našem knižním trhu.

Podivný případ se psem – Mark Haddon, Argo 2003
V originále „The Curious Incident of the Dog in the Night-time“ - Podivný případ se psem neřeší Sherlock Holmes, ale patnáctiletý Christopher s vážnou poruchou osobnosti. Autismus mu brání, aby vnímal život jako ostatní lidé, jejichž chování ovšem pečlivě sleduje a vtipně komentuje. Díky přísné, až puntíčkářskéy přesné logice se jeho úvahy nad činy ostatních podobají bystrým glosám.

Mami, je to člověk nebo zvíře? - Hilde De Clerq
Pro rodiče i odborníky je často obtížné porozumět myšlení dětí s autismem. Je pro ně složité pochopit, jak tyto děti tvoří pojmy, jak zobecňují, podle čeho poznávají předměty a obrázky, jak rozlišují blízké osoby. Hilde De Clerq, jejíž syn Thomas trpí autismem, nabízí velmi autentický a zároveň srozumitelný pohled na dětský autismus. V knize je množství příkladů, které ilustrují Thomasův vývoj. Autorka předkládá také užitečné postupy, které pomáhají při rozvoji kognitivních i sociálních dovedností. Kniha je určena speciálním pedagogům, psychologům a rodičům dětí s autismem.

Povídka mého života - Helen Kellerová
Narodila se v Americe. Stala se úspěšnou básnířkou a spisovatelkou, patří mezi nejvýznamnější osobnosti 20. století. Helena Kellerová se potýkala s hluchoslepotou již od svých osmnácti měsíců, kdy následkem prudkého zánětu mozkových blan zcela ohluchla a oslepla. V sedmi letech se setkala se svou učitelkou Annie Sullivanovou, která provázela Helenu po celý život. Díky ní se Helena naučila nejen mluvit, ale dokázala absolvovat středoškolské vzdělání a také studium na Harvardské univerzitě, které zakončila doktorátem ve svých 24 letech. Z Heleny Kellerové vyrostla velice krásná a inteligentní žena. Povídka mého života, byla první kniha, kterou Kellerová napsala

Léčba koněm - Rupert Isaacson
Kniha je skutečným příběhem Ruperta Isaacsona, rodáka z Jižní Afriky, jemuž se v americkém Texasu narodí syn Rowan. Rodina si s Rowanovou výchovou neví rady a nakonec se zjistí, že chlapec má autismus. Rupert však zjistí, že na jeho syna příznivě účinkují dvě věci: jízda na koni a domorodí léčitelé. Proto se rozhodne podniknout se svou ženou a synem cestu do míst, kde se odpradávna stýkají koně a šamanismus: do Mongolska. Kniha je fascinujícím příběhem této cesty – cesty za uzdravením syna. Kniha poprvé vyšla v roce 2009 a stala se bestsellerem, který už byl přeložen do několika jazyků. O rodině Isaacsonových a jejich cestě do Mongolska byl v roce 2009 také natočen filmový dokument.

Nebij mě, můj milovaný synu - Vendula Hrabáková
Autorka ve své neobyčejné knize líčí svůj každodenní "zápas" se svým těžce mentálně postiženým synem. Narodil se jí jako autista s velice agresivními sklony. Nemluví, neuvažuje, a čím je starší, tím častěji svou matku fyzicky napadá. Jeho pěsti a kopance jsou stále tvrdší a nikdo nikdy neví, v jakém okamžiku se rozhodne udeřit. V návalu náhlého vzteku demoluje nábytek a vlastně vše, co mu přijde pod ruku. Ve svých dvaceti letech již má daleko větší sílu, než jeho matka, která od rána do noci trne, kdy a čím na ni opět zaútočí. Ona ho však přesto miluje a nedokáže si představit, že ho zavřou na doživotí do ústavu. A navíc, žádné zařízení takhle agresivního jedince stejně nechce přijmout. Autorka v roli matky se ocitá v začarovaném kruhu... (anotace distributora)

A proto skáču - Hagashida Naoki
Mladý spisovatel, básník a bloger z Japonska trpí tak silnou formou autismu, že nedokáže mluvit. Jeho vidění světa je však neuvěřitelně bohaté, citlivé a inteligentní. Dokázal to v bestselleru A proto skáču, který ve svých třinácti "sepsal" za zcela mimořádných okolností. Metodou ukazování znaků na abecední tabulce odpověděl na osmapadesát otázek, jež mu ostatní často kladou: Proč nemůžeš být chvíli v klidu? Proč se učíš nazpaměť jízdní řády? Co je nejhorší, když má člověk autismus? Unikátní knihu v Japonsku objevil britský spisovatel David Mitchell, sám otec autistického syna.

(Ne)obyčejný kluk - R. J. Palaciová
Auggie Pullman se narodil s deformovaným obličejem, což mu znemožňovalo navštěvovat běžnou školu – až do nynějška. Teď je ale všechno jinak. Auggie se chystá do běžné školy, a to rovnou do páté třídy. Podaří se mu přesvědčit nové spolužáky, že je navzdory svému vzhledu stejný jako oni? Nebo o tom dokonce přesvědčí spolužáci jeho samotného?

Než jsem tě poznala - Jojo Moyesová
Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i...

Odhodlání nepoddat se svému handicapu vylíčil Marshall v románové prvotině I Can Jump Puddles (1955; č. Už zase skáču přes kaluže, poprvé 1962), která mu získala věhlas po celém světě. Tyto působivé vzpomínky na dětství mezi zdravými vrstevníky se staly první části autobiografického triptychu, doplněného později svazky This is the Grass (1962) a In Mine Own Heart (1963; č. Ve vlastním srdci, 1980). V australské literatuře je tento humanista a mezinárodně proslulý zastánce nesentimentálního přístupu k tělesně postiženým spoluobčanům oceňován i jako mistr kratších próz a publicista. Marshallovo jméno nese od roku 1985 soutěž začínajících australských povídkářů. 

Domov pro Marťany - Martina Drijverová
Desetiletá Michala se právě přestěhovala a má obavy. Jak ji přijme nová třída? Najde si kamarádku? Jak si zařídí svůj pokojíček? A hlavně jak se bude v novém prostředí dařit bráškovi Martinovi, s kterým je trochu víc starostí, protože je jiný než ostatní děti? Snad se Michale podaří všechno vyřešit, aby se nový domov stal tím nejhezčím místem...

Uzly a pomeranče - Iva Procházková
Příběh se odehrává v dnešní době a mohl by se odehrát kdekoli v Čechách. Darek je kluk, který bude čtenářům sympatický a blízký, kamarádi a spolužáci jsou počítačoví experti a tráví čas jako dnešní kluci a holky. V kostce je to kniha o dospívání, pokud dospívání můžete pojmenovat jinými slovy, je to kniha o statečnosti, odpovědnosti a o první lásce. Kniha byla nominována na Magnesii Literu 2012.

Kluk a pes - Ivona Březinová, Eva Švrčková
Ahoj, já jsem Julin! Jsem třeťák, je září a právě mi začíná škola. Do školy nechodím, ale jezdím. Mám rád počítače, závody, psy, a samozřejmě rodiče a kamarády. Jsem obyčejný, myslím, že docela chytrý kluk. Ahoj, já jsem César! Jsem prvňák, je září a právě mi začíná škola. Do školy nechodím, ale běhám. Mám rád dobré jídlo, výlety, lidi, a...

Ginny Napořád - Benjamin Ludwig
Odzbrojující román o autistické dívce, která si se světem nerozumí, přestože se o to snaží celým svým srdcem. Ginny je třináct a bydlí v adoptivní rodině. K snídani musí mít přesně devět kuliček hroznového vína, všechno chápe doslovně a zbožňuje seznamy. Na předním místě jejího nejdůležitějšího seznamu stojí: Utéct zpátky k mámě a postarat se o panenku...

Přemůžeme autismus? - Anna Strunecká
Tato kniha nabízí rodičům směrodatný a vyčerpávající přehled o všem, co je v současné době známo o biomedicínských, psychologických a transpersonálních aspektech autizmu. Velmi dobře a srozumitelně napsaný text vychází z dlouholetých zkušeností autorky z její pedagogické a vědecko-výzkumné práce i rozsáhlé publikační aktivity. Ačkoliv byla kniha původně určena rodičům dětí s autismem, měla by představovat povinnou četbu pro všechny profesionální zdravotníky i vychovatele, kteří pečují o děti s poruchami autistického spektra a řeší jejich problémy. (anotace ditributora)

Vyd. 1. Praha: Portál, 2014. 164 s. ISBN 978-80-262-0603-3. Kniha nejen o agresivitě. Pokud znáte autora z přednášek a seminářů, víte, že kniha, která je určená zejména pečujícím odborníkům a rodičům, bude čtivá pro každého. I pro psychology svými kazuistikami.

Najděte si svého marťana _ Marek Herman
Kniha je cenná hlavně tím, že je napsána odborně, přitom naprosto srozumitelně, autor si s pomyslným čtenářem vlastně povídá. Objevíte v ní svěží pohledy a úvahy z oblasti sebepoznání, mezilidských vztahů a výchovy malých dětí. Dozvíte se informace, o kterých s překvapením zjistíte, že je prostě potřebujete k tomu, abyste mohli vést spokojený život. Text v knize je silný a místy až naléhavý a zejména vás zaujme to, s jakým citem Marek Herman popisuje svět malých dětí.
Pokud byste měli další tipy, dejte nám vědět na spc.srdce@seznam.cz, děkujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...